Wetfront Valdivia

Proposal for Valdivia waterfront redesign international competition (2012). The project was awarded the 3rd prize.

Propuesta para el concurso internacional de remodelación de la costanera de Valdivia (2012). El proyecto obtuvo el 3er lugar.




1. GEOGRAPHIC SCALE PROBLEM
When asked how to design a piece of the city that is 2 km long, the answer is not on the scale of a micro urban strategy but on a geographical scale intervention; articulating the waterfront promenade with the natural and urban ecosystem of Valdivia through wetlands.

2. WETLANDS: IDENTITY OF VALDIVIA
While 23% of the urban area of Valdivia corresponds to humid areas (of which approximately 40% are wetlands), the area of the project does not present this condition. However, the location of the project on the riverbanks offers an opportunity to articulate adjoining wetlands – both in the Calle Calle river and those found within the urban area of Valdivia – through ecological corridors, bringing the biodiversity of the territory into the waterfront promenade, making it publicly accesible and recognizable as part of the identity of the city and its inhabitants.

3. “WETBANK” PARK: ECONOMY, CULTURE AND ECOLOGY
Given the scale of public investment involved, the project should not only respond to an economic return, but also to environmental and social factors. Culturally, its contribution to environmental education and natural heritage awareness is indisputable. Ecologically, wetlands are amongst the most productive ecosystems in the world, comparable only to tropical rainforests and coral reefs. Its positive effects on greenhouse gases is just one of the benefits we might enjoy.

4. ELEMENTS: WETLAND, PROMENADE, DECK AND TOWERS
The filling of the highest levels found along the shore would build an artificial wetland with native species that could atract black-necked swans, blackbirds, and other local species. Given the narrowness of the existing riverwalk, this would be extended over the wetlands with the help of wooden walkways which would double the length of the promenade to a 4 km long cirtuit; 1 hour of walking or a 25 minute bike-ride. The deck-plazas and towers would be the main place of observation and rest within the riverwalk, giving it a certain spatial rythm and concentrating the main shops and services along the way.

1. PROBLEMA DE ESCALA GEOGRÁFICA_
Ante la pregunta de cómo diseñar una pieza de ciudad de 2 km. de largo, la respuesta no está en una estrategia de micro urbanismo, sino en una intervención de escala geográfica, articulando a través de un humedal el paseo costanera con el ecosistema natural y urbano de Valdivia.

2. HUMEDALES: IDENTIDAD DE VALDIVIA_
Si bien el 23% del área urbana de Valdivia corresponde a zonas húmedas (de las que aprox. el 40% son humedales) , el área de proyecto no presenta esta condición. Sin embargo, la ubicación del paseo en la ribera permitiría articular a través de un corredor ecológico los humedales colindantes, tanto los del río Calle Calle como los que se encuentran al interior de la trama urbana de Valdivia, atrayendo al paseo la biodiversidad de flora y fauna del territorio, haciéndola pública, accesible y apropiándola como parte de la identidad de la ciudad, de sus habitantes y visitantes.

3. PARQUE “RIBERA HUMEDAL”: ECONOMÍA, CULTURA Y ECOLOGÍA_
Dada la envergadura de la inversión pública, el proyecto no debía responder sólo a una rentabilidad económica, sino también a factores medioambientales y sociales. Culturalmente, su aporte en educación medio ambiental y patrimonio natural es indiscutible. Ecológicamente, el humedal es de los ecosistemas más productivos del mundo, sólo comparable con la selva tropical y los arrecifes de coral. Su acción sobre los gases de efecto invernadero es sólo uno de los beneficios que podríamos disfrutar.

4. ELEMENTOS: HUMEDAL, PASEO, DECK Y TORRES_
El relleno de las cotas más altas que se encuentran a lo largo de la ribera permitiría construir un humedal artificial con luchecillos, totoras y juncos, entre otras especies, que atraigan cisnes de cuello negro, taguas chicas, mirlos, etc. Dado lo angosto del paseo ribereño, este se extendería sobre el humedal a través de pasarelas en madera, las que duplicarían el paseo en torno un circuito de 4 km de largo, 1 hora de caminata ó 25 minutos de un recorrido en bicicleta. Las plazas deck y sus torres serían el principal lugar de observación y descanso dentro del recorrido, ritmando el paseo y concentrando los principales servicios y comercios que se puedan generar.

























Layout 1 | Lamina 1

Wetfront Valdivia lamina 1


Layout 2 | Lamina 2

Wetfront Valdivia lamina 2


Layout 3 | Lamina 3

Wetfront Valdivia lamina 3